Kritiske ventilpunkter

Bildenavn Bildenavn Bildenavn Bildenavn Bildenavn Kritiske punkter

Ofte kan ventilene lugge eller henge selv om du har vasket og smurt til den store gullmedaljen.

Topp og bunn på selve ventilen kan ha barberbladskarpe egger som gjør at ventilen oppfører seg "rart". Dette kan avhjelpes ved å bruke et oljedyppet smergelpapir (1200 eller finere) og rotere ventilen (på skrå) lett til eggen er borte.

Slissen der ventilstyringen går kan ofte ha små grader. Dette gjør at ventilen kan lage skrapelyder og henge seg opp i visse posisjoner. Løsningen er å demontere ventilen og slipe (smergel 1200) bort gradene slik at slissen blir ren.

Dette er ikke for DIY-ere, så det er best å overlate dette til en tekniker.

En annen skjult synder som kan lage trøbbel er filtringene. Her kan det løsne ørsmå hår som legger seg ned i ventilene. Disse er ofte vanskelige å se, men kan tas vekk for hånd eller spyle dem vekk under varmt vann.

Smøring av ventiler.....

Ventilene skal tas helt ut av sylinderen og hele ventilen påføres olje.

Hvis man bare skrur løs ventilen og lar den stå i halvstilling i huset når man påfører olje, har man kun gjort halve jobben i og med at oljen ikke vil dekke hele ventilen.

Smøring gjennom hullet i bunnskruen..... vel, det er enklere å spyle oljen direkte på gulvet enn å la den ta omveien via bunnen på ventilhuset..

Rengjøring av ventiler og ventilhus.

Et nytt instrument kan ha rester av støv fra produksjonen, og det vil også kunne danne seg en svartaktig hinne på grunn av innkjøring av nye ventiler. Dette er normalt, men gjør at ventilene kan henge hvis de ikke blir rengjort og smurt ordentlig i innkjøringsperioden. Det er sjelden at dette skjer da det skal fanges opp og unngås ved å følge vedlikeholdsinstruksjonen, men har det først skjedd, er det viktig å rengjøre instrumentet og olje det opp på ny så snart som mulig.

For å få best mulig effekt, må instrumentet først spyles gjennom med lunkent vann. Dette kan du gjøre ved å skru hodet av en dusj og spyle gjennom instrumentet fra der munnstykket settes inn. Hold nede ventilene slik at vannet får passere gjennom alle bøylene. Mens du spyler kan du bevege ventilene slik at vannet også får gå gjennom portene i ventilene.

Skru ut bunnskruene på ventilene.

Skru deretter ut ventilene og sett dem i et glass eller kopp med varmt zalovann og la dem stå en stund.

 Børst ut av ventilhusene med ventilhusbørsten, både ovenfra og nedenfra. Dette kan gjøres under rennende vann, eksempelvis under en kran. Bruk Zalo på børsten. Etter at du er ferdig med å børste, spyl instrumentet slik at eventuelle såperester blir spylt bort og snu/vend på det slik at vannet renner ut av bøylene og klokkestykket. Tørk instrumentet.

 Ventilene kan gjøres rene ved hjelp av en oppvasksvamp eller lignende. Portene gjøres rene med den lille børsten. Når de er rene, spyl ventilene under varmt vann for å bli kvitt såperester. La ventilene tørke. Dette skjer av seg selv, og ventilene vil bli litt grå.

Ventilolje: La ventilene få olje over hele seg, til det drypper av dem.

Sett inn ventil #1. Roter den forsiktig mens den blir satt inn. Når du har satt den på plass og trykket opp og ned noen ganger, ta ventilen ut igjen og ta på mer olje. Sett ventilen inn igjen, denne gang fra undersiden mens du roterer den. Trykk den forsiktig opp og ned noen ganger. Til slutt setter du den inn igjen på vanlig måte og skrur den fast. Gjenta prosedyren med de andre ventilene.

"Grip of Death!"

"The dreaded grip of death!".

Det hender at ventiler henger seg opp "helt uten grunn", spesielt på "opptur". Dette kan komme av det Andy Taylor en gang forklarte som "Grip of death", at man griper rundt ventilhuset og 1 evt 3 ventils fingerring med stor kraft ("as when one gets overexcited performing the great, screaming solo...") og faktisk bender 1 eller 3 ventilbøylen sidelengs slik at ventilhuset klemmer mot ventilen og dermed hindrer at ventilen får fritt løp oppover.

Nye instrumenter har utrolig små klaringer (pasninger) mellom ventilstempel og ventilsylinder, så det skal egentlig ikke så stor kraft til før ventilene henger.

Det er forholdsvis lett å reversere en slik skade ved å bøye bøylen(e) forsiktig tilbake på plass, men for ordens skyld: "Don't do this at home", men ta en tur til din alltid hyggelige reparatør for å få utført dette inngrepet.

Daglig vedlikehold

For å holde instrumentet i god stand, er det selvsagt viktig å vedlikeholde det på en god måte. 

Før instrumentet legges i kassen etter en økt er det viktig å tørke av det med en tørr klut, gjerne en fin mikrofiberklut. Fuktighet kan gjøre at forsølvede instrumenter kan anløpe og få mørkere felter og må poleres ofte for å opprettholde en blank overflate. Bruk av poleringsmidler sliter på forsølvingen, så å bruke et lite minutt på å tøke hornet gjør at finishen holder mye lenger. På lakkerte instrumenter kan fuktighet angripe lakken og i verste fall kan lakken løses opp og falle av.

Ventilolje: Nye ventiloljer har forholdsvis lang virketid, men det er fremdeles viktig å smøre ventilene før de begynner å lugge. En flaske ventilolje koster lite, men en ventiljobb kan ofte bli veldig kostbart.

Bøylene bør også sjekkes for grease/oljer med jevne mellomrom og påføres nytt slik at de fungerer slik de skal. Dårlig vedlikehold av bøylene fører ofte til at de setter seg fast og en tur til reparatøren er ofte eneste utvei for å få dem løs igjen uten å påføre instrumentet skader.

Dette er små ting som enhver kan utføre selv, og som forlenger levetiden betraktelig.

Periodisk vedlikehold

Hvordan beholde instrumentet lengst mulig?

 Nøkkelen er selvsagt vedlikehold!

Et instrument er en mekanisk innretning og trenger systematisk vedlikehold i samme grad som en bil for å fungere skikkelig og for å opprettholde garantien. En bil må følge oppsatt vedlikeholdsprogram for at garantien skal gjelde, men for instrumenter er det ingenting som er opplest og vedtatt, så her brukes det ofte en slags form for ukvalifisert skjønn. Kort fortalt: Utvendig trenger begge deler regelmessig vask og polering for å holde på glansen og det samme gjelder innvendig. Smøring og oljeskift er også et must.

 Periodisk vedlikehold innebærer at man vasker instrumentet både ut– og innvendig. Enkleste måten å gjøre dette er å ha tilgang til et stort nok kar (eks badekar) som man fyller med vann som holder 35-40C for lakkerte instrumenter, mens for forsølvede kan man ha en høyere temperatur, dog ikke høyere enn man kan bade i det. Vannet tilsettes såpe, og Zalo og Sunlight fungerer godt til dette formålet. Demonter instrumentet i enkelte faktorer og legg det i bløt. Selve ventilene skal ikke demonteres. Vask delene utvendig med en myk klut. Innvendig i rør og bøyler bruker man en slange med børster i begge ender som man skrubber med, hold gjerne instrumentdelene under vann under børstingen. Spyl gjennom delene for å få vekk alt. Vær forsiktig når du skrubber inn i rørene som går til ventilhuset slik at børsten ikke stanger mot ventilveggen og lager riper/hakk som kan gjøre at ventilene ikke fungerer skikkelig.

Selve ventilene rengjøres utvendig med en klut, men du trenger en ventilhusbørste for å renske i sylinderne og portene. Spyl gjerne av ventilene med godt varmt vann og la dem tørke.

Rørene på ventilbøylene er som oftest laget av en messinglegering, og disse har ofte en brunaktig misfarging som gjør at bøylene går tregt. Dette kan avhjelpes med å bruke en oppvasksvamp med skrubb, gul med blågrønn skrubbside. Fyll Zalo/Sunlight på svampen og skrubb forsiktig til det meste av misfargingen er borte. Skyll delene godt under temperert vann slik at det ikke er såperester igjen.

Tørk alle deler med en myk klut.

Sette sammen instrumentet:

Begynn med å påføre et tynt lag grease på alle ”hanndeler” på bøylene og sett dem forsiktig tilbake i hoveddelen. Å legge en liten greaseflekk på gjengene oppe og nede på ventilhuset kan også være lurt. Legg så en avis eller lignende på bordet og hold ventilene i en vinkel som gjør at overskytende olje renner av. På ventilene står det merket 1-2-3 som henviser til hvilken sylinder de skal settes ned i. Sett ventilene forsiktig ned i ventilhuset og kjenn etter om du hører et lite klikk som sier at du har satt ventilen korrekt inn. Gjenta til alle ventilene er nedi og skru dem til uten å bruke mye makt. Bunnskruene tar man og skruer på til slutt.

 Hvor ofte bør man gjøre dette?

Minst 4 ganger i året eller oftere om man bruker instrumentet mye.

 Hva trenger man?

1 badekar eller lignende, Zalo/Sunlight, vaskesvamp, tørkehåndkle og et vedlikeholdssett fra Ultra Pure.

Å kjøpe et vedlikeholdssett til 250 kr og bruke en time eller to noen ganger i året på å vedlikeholde vil sikre at instrumentet alltid er klar til å brukes.

Å ikke bruke en time eller to på å vedlikeholde instrumentet vil sannsynligvis resultere i at et eller annet skjærer seg på det minst ønskelige tidspunkt, som midt i en solo…..

Da er veien kort til den hyggelige, men dyre instrumentreparatøren som ofte ikke har tid til å reparere ”akkurat nå”

 

Perfect Practice øvingsbok

Øvingsbok for ventilinstrumenter

CarolBrass modellbetegnelser

CB Eb CB Eb CB Eb CB Eb CB Eb CCR-5000-YSS-SLB-PIB (Eb)

CarolBrass har noen lange betegnelser som kan virke forvirrende, men de har en logisk forklaring. De tre første bokstavene bestemmer hvilken type instrument dette er. De fire sifferne som følger er modellbetegnelse som også forteller noe om materialer. Etter disse sifferne står det (på trompet) en L eller H. Disse bokstavene henviser til stemmebøylen om den er standard eller reversert. De tre neste bokstavene forteller om klokkestykket (GSS = Gullmessing/Standard klokke/Standard materialtykkelse). Etter dette kommer finishen, uten bokstav er det klarlakk. SLB betyr satin lacquered bell, SL er full satin lakk og S er sølv. PIB står for "polished inner bell".

Her er hvordan "STYLES" modellene er bygd opp

Her er hvordan "MATERIALS" modellene er bygd opp

Tips & triks på youTube

Bildenavn En kort video om vedlikehold av ventilinstrumenter. Les gjerne gjennom beskrivelsen som står til venstre før du setter i gang!
Video av hvordan man løser triggerleddet for rengjøring. Det er samme framgangsmåte for kornett og flugelhorn.
TY Filmsnutt fra besøk hos Taylor Trumpets
lyd Lydeksempler Bach 180S37ML vs CarolBrass CTR 5060H GSS, CTR 6580H GSS, CTR 5000L YST
picc3330 Det blir nesten som å banne i kjerka, men en piccolotrompet kan faktisk brukes til andre ting enn å spille Brandenburg konserter, for eksempel å legge litt improvisasjoner over "Baby, I'm a fool"....
pockettrompet CarolBrass pockettrompet. CPT3000GSS-SLB
Bildenavn Bildenavn Bildenavn Bildenavn Bildenavn Boring (bore size) er et emne som kommer opp i blant og det er en del forvirring rundt emnet. Boringen henviser til ventilhuset og ventilbøylene, og enkleste måten å finne ut boringen på er å måle innerdiameteren på bøylen for 2. ventilen slik bildet viser. Leadpipe og klokke lever sine egne liv, og har ikke så mye mer med boringen å gjøre enn at de må tilpasses ventilhuset.
Totalsum:
    Til kassen
    lagt til handlevogn